במהלך החיים, בני זוג (בין אם נשואים או בין אם הם ידועים בציבור) צוברים רכוש משותף יחד כמו דירת מגורים, תכשיטים, רכבים, קרנות גמל, נאמנות, חסכונות ועוד. כאשר בני הזוג מגיעים לשלב שבו הם מעוניינים להתגרש או להיפרד, צצה השאלה איך הרכוש המשותף שצברו במהלך חייהם יחולק ביניהם? לכן, קיים את חוק יחסי ממון בין בני זוג.

הסכם ממון

חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע שכאשר אחד מבני הזוג נפטר או כאשר בני הזוג עומדים בפני גירושין, כל אחד זכאי לחצי מהרכוש והממון המשותף ששניהם צברו יחד במהלך חייהם כנשואים. המשמעות היא, שאם זוג נשוי מעוניין שנכסיהם המשותפים יופרדו במקרה של גירושין או פטירת אחד מבני הזוג, הם יצטרכו לעשות זאת על ידי הסכם ממון. במידה ובני הזוג חתמו על הסכם ממון, ההסכם יחליף ויגבר על החוק וחלוקת הרכוש תעשה מחדש, לפי רצונם.

ניתן לערוך הסכם ממון לפני נישואי בני הזוג, ואז זה ייקרא הסכם קדם נישואין. ניתן לערוך את ההסכם גם במהלך הנישואין. כמו כן, גם אם בני הזוג אינם נשואים וחיים ביחד (ידועים בציבור), אפשר לערוך הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור.

שורת פסיקות של בתי המשפט הגדילה והרחיבה את תחולת הכללים כך שזה יחול גם על בני זוג לא נשואים ועל בני זוג חד מיניים. פסיקת בתי המשפט נותנת פרשנות ללשון החוק ומרחיבה אותו. לעיתים בית המשפט קובע מה הייתה כוונת הצדדים במהלך חייהם והאם הם רצו שהרכוש שלהם יהיה משותף או לא.

כדי שבני הזוג לא יהיו נתונים תחת פרשנות בית המשפט, עדיף לערוך הסכם ממון מראש על מנת שבני הזוג יביעו את הכוונות שלהם לגבי רצונם לחלוקת הרכוש במקרה של התרת קשר הנישואין.

מהם היתרונות ליצירת הסכם הממון לפני הנישואין ?

אחד מיתרונותיו הברורים של הסכם הממון הוא שהחתימה מבטיחה שבני הזוג לא נישאו מנסיבות כלכליות, וזאת בעיקר אם קיים פער כלכלי בין הצדדים. חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין, מפיג את החשש לצדדים.

יתרון נוסף הוא שההסכם מבטיח שגם הצד שלקח חלק פעיל בהבאת נכסים למערכת היחסים אך שהם לא נרשמו על שמו, לא ייצא ללא חלק הוגן.

יתרון נוסף הוא שהסכם הממון יכול למנוע סחיטה של אחד מבני הזוג. בדרך כלל, יש צד שיהיה מעוניין להתגרש יותר מאשר הצד השני. הצד שמעוניין להתגרש יכול לוותר על זכויותיו כדי לזכות בגירושין.

מהם היתרונות ביצירת הסכם ממון כאשר מדובר בנישואים פרק ב' ?

הסכם ממון בנישואין שניים יוכל להגן על ילדי בני הזוג מנישואים קודמים. ילדים מנישואים קודמים בדרך כלל יכולים לחשוש לירושה שלהם, אבל במידה וההורה יחתום על הסכם ממון עם בן זוגו, זה יכול להבטיח את חלקם של ילדיו ברכוש. וכך זה יבטיח שילדיו ידעו שהם לא עומדים להפסיד את רכושו של ההורה לטובת אדם זר מבחינתם. כמו כן, זה יכול אפילו להטיב את היחסים בין הילדים לבין האדם הזר. לעומת זאת, אם אין הסכם ממון לפני הנישואים השניים, בן הזוג החדש יירש חלק מהרכוש וזה עלול לגרום לסכסוכים בינו לבין הילדים.

יתרונות הסכם הממון

יש חששות בין בני זוג על רקע חתימה על הסכם הממון אך למרות זאת, יש מספר יתרונות מרכזיים:

וודאות – הסכם הממון יכול ליצור תחושת וודאות אצל בני הזוג. הם חותמים על ההסכם ויוצרים תחושה שהם יודעים מה יהיה במקרה של גירושין.

הבטחת הזכויות העתידיות – ההסכם הממון יכול להבטיח את הזכויות העתידיות של בני הזוג  ברכוש שלהם. המשמעות היא, שיש הבטחה שכל עוד בני הזוג מבקשים שרכוש מסוים לא ייחשב כרכוש מסוים, הוא יישאר כרכושם הבלעדי.

פתרון מחלוקות – בני הזוג עלולים למצוא את עצמם מנהלים הליכים משפטיים ארוכים ומורכבים בקשר לבעיית חלוקת הרכוש.

הליך האישור של הסכם הממון

סעיף 2ב' לחוק יחסי ממון קובע שהסכם הממון מחייב את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או של נוטריון, וזאת בגלל שהסכם הממון הוא בעל השלכות מהותיות לטווח הרחוק.

הסכם טרום נישואין, יאושר אצל נוטריון או אצל רשם נישואין. כלומר, לא צריך לאשר אותו בבית המשפט או בבית הדין הדתי.

הסכם לאחר הנישואין, יאושר דרך בית המשפט לענייני משפחה או דרך בית הדין הדתי (רבני, שרעי, דרוזי).

האישור יינתן רק אחרי שבית המשפט או הנוטריון סברו לדעת שבני הזוג גיבשו את הסכם הממון, תוך הבנת משמעות ההסכם.

תוקפו של אישור ההסכם יהיה כתוקף פסק דין.

סעיפים חשובים שיש להכניס בהסכם הממון

הסכם ממון אמור לשקף את רצונם של הצדדים ואת האינטרסים של כל אחד מהם. כלומר, עדיף שנכתוב הסכם ממון לכל אחד מבני הזוג כך שיתאים לכולם ולמלא את הצרכים שלהם והאינטרסים שלהם בצורה הטובה ביותר.

נושא מרכזי ביותר שצריך להופיע בהסכם הממון הוא הסדרת אופן חלוקת דירת המגורים. זהו נושא שיכול לעורר מחלוקת בין בני הזוג ולכן עדיף להסדיר אותה בהסכם הממון. כמו כן, צריך להסדיר את אופן החלוקה בדירה ואת הסדרת המגורים עצמם בתקופת הגירושין ואחריה. כמו כן, נעדיף לציין גם אם מדובר בדירה שהייתה שייכת לאחד מבני הזוג עוד לפני כניסתם לנישואים.

עוד נושא מרכזי וחשוב הוא מוניטין עסקי. כדאי לערוך בהסכם הממון סעיף המדבר על מצב שבו אחד מבני הזוג הגיע למערכת הנישואים כבר כשהוא בעל עסק או שהוא הקים עסק מצליח במהלך הנישואין.

האם אפשרי לבטל הסכם ממון ?

הסכם ממון כמעט בלתי אפשרי לביטול אם הוא נוסח בצורה הנכונה. במקרה כזה, עדיף לקחת עורך דין שמומחה בתחום המשפחה.

הקשר בין הסכמי ממון לצוואות וירושות

הסכם ממון הוא לא צוואה, אלא הוא עוסק ברכוש שכל אחד מבני הזוג צבר בחייו האישיים. התחייבויות בחלוקה בהסכם הממון להוריש רכוש באופן מסוים, יכולה להתבטל כי חוק הירושה קובע. משכך, נעדיף לצד עריכת הסכם הממון גם לערוך צוואה, אשר עולה על חוק הירושה וכל הסכם אחר. בצוואה המוריש יקבע מה ייעשה ברכושו.

אדם יכול להוריש אך ורק נכסים או כספים שבבעלותו, חלקו בנכסים משותפים מסוימים, בין אם זה בצוואה או על פי חוק הירושה.

הסכם הממון אומר כיצד נכסים של בני הזוג יחולקו ביניהם וכך הוא קובע את היקף העיזבון של כל אחד מהם. מצד שני, הצוואה קובעת איך אותו העיזבון יחולק.

מה עלות עריכת הסכם ממון אצל עורך דין ?

עלויות הניסוח, העריכה והחתימה על הסכם ממון משתנות מעורך דין אחד לשני. כל משרד נוהג   להתאים את מחיר הסכם הממון בהתאם למצב בני הזוג:

אם מדובר בבני זוג שהם ללא רכוש משמעותי – טווח המחירים ינוע מ-1,500 ₪ עד ל-6,500 להסכם ממון מלא.

אם מדובר בבני זוג שהם עם רכוש משמעותי – טווח המחירים ינוע מ-2,500 ₪ עד ל-9,500 ₪ להסכם ממון מלא שיקיף את כל הסוגיות המקובלות.

יש לציין שלעומת נושאים אחרים כמו תרגום או עריכת הסכם מקרקעין, בהסכם ממון לא תוכל להיות אחידות, וזאת כמובן בגלל שכל בני זוג הם שונים, בעלי רכוש שונה ואינטרסים שונים, ולכן לא תהיה אחידות בין עורכי הדין וכל אחד יוכל לגבות מחיר כפי שיראה לנכון.

בנוסף לעלויות ניסוח הסכם הממון, העריכה והחתימה עליו, יש עוד עלויות נוספות כמו אישור מול בית המשפט שאמור לעלות כ-547 ₪ או עלויות אישור ואימות מול נוטריון שאמורות לעלות כ- 364 ₪ לעותק הראשון ו–63 ₪ עבור כל העתק של אישור הסכם הממון.

לסיכום, למרות שהסכם הממון מעלה קונוטציה שלילית, הסכם ממון שמנוסח בצורה מושכלת, נכונה ומותאמת לאינטרסים של הצדדים ומתאימה בצורה הטובה ביותר את חלוקת הרכוש, דווקא יתרום רבות לזוגיות בין בני הזוג, יחד עם תרומה לביטחון הכלכלי והאישי של בני הזוג.