קניין רוחני הוא צירוף של זכויות חוקיות שמטרתן להגן על זכויות לא מוחשיות – נכסים וירטואליים. דיני קניין רגילים מגינים על רכוש פיזי כמו דירות, מכוניות וכו' אך דיני קניין רוחני נועדו להגן על נכסים ללא קיום פיזי. בהתאם לכך, ההגנה על קניין רוחני שונה לחלוטין מהגנה על נכסי קניין רגילים.

זכויות יוצרים

דוגמאות לקניין רוחני יכולות להיות תוכנה, אפליקציות, שירים, תמונות, ציורים, אתרי אינטרנט, משחקים, רעיונות, קודים וכו'.

בעיקרון ההגנה המשפטית בקניין רוחני מתעסקת בעיקר באלמנט יצירתי שבכל הקניין שלנו. בתקופה הזו, שבה האינטרנט משפיע על כל תחום בחיינו והפך לחלק כה גדול מחיינו, ההגנה המשפטית הזו חשובה מאין כמותה וזאת כי העתקת יצירות קלה יותר מכפי שניתן לתאר. במידה ולא תהיה קיימת הגנה משפטית על הקניין שלנו, יעתיקו יצירות ללא היכר ולכן החוק חייב לתת לנו כלים משפטיים כדי להגן על עצמנו. יש מספר זכויות קניין רוחני עיקריות:

  • סימני מסחר – סימן מסחר יירשם אצל רשם סימני המסחר בהתאם למדינה הרלוונטית. זה נרשם כדי למנוע הטעיית מי שאין לו זכות בסימן המסחר.
  • גניבת עין – סימן מסחרי שלא נרשם כראוי. למרות שזה חלק מקניין רוחני, זו עילה נזיקית לכל דבר, ולכן ניתן לתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק.
  • זכויות יוצרים – זכויות שמגינות על שימושים בקניין רוחני וכך אוסרים על שימוש באותו הקניין ללא הסכמתו של בעל הזכות. לא בהכרח יהיה קשה להוכיח אם לא תרשמו את הזכות אלא בעיקר בגלל עידן האינטרנט, קל יותר להראות תיעוד יצירות שלנו.
  • פטנטים – מגן על מוצר (או תהליך) ומונע את מסחור המוצר ללא הסכמת בעל הזכות. אם רושמים פטנט, רושמים גם רשימה של פעולות שניתן לתבוע בגינן. כל דבר שיתבצע והוא כפעולה רשומה, נחשב כשימוש בפטנט ללא אישור.
  • סודות מסחריים – סוד מסחרי הוא מידע עם ערך כלכלי. הסוד נשמר בסודיות רבה כדי שמתחרים לא יוכלו להשתמש בו. זוהי לא זכות קניין מסחרי קלאסית.
  • דגם – עיצוב תעשייתי ואסתטי של מוצר תעשייתי. ההגנה היא על העיצוב ולכן חייב לרשום אותו בפנקס. לדוגמה: עיצוב של בקבוק מיוחד. בשנת 2014 חל שינוי בחוק המדגמים והוספו מדגמים שלא היו רשומים בהגנה וכעת הם מוגנים בצורה מוגבלת.
  • זכויות משדרים – זכויות של אדם שביצע יצירה או מי שהפיק שידור טלויזיה\רדיו וכו'.

הפרת קניין רוחני

כאשר אתם נתקלים במרקה של הפרת זכות קניינית, אתם חייבים לתעד ככל שאפשר כך שתבטיחו שאתם בעלי זכויות היוצרים. במידה ואתם היוצרים המקוריים של הקניין, עדיף שתתעדו ככל שאפשר את כל תהליך היצירה מתחילתו ועד סופו. ניתן לעשות זאת על ידי תיעוד בעזרת עורך דין, העברת מיילים וכו'.

במידה ומדובר ביצירה שהזמנתם בתשלום, חובה עליכם לדאוג לציון בחוזה שנכרת ביניכם שכל זכויות היוצרים עוברות אליכם ושהיוצר המקורי ויתר על זכותו. במידה ולא תעשו זאת, ניתן יהיה לתקוף את אמינות הזכויות שלכם ולהפר את הזכויות. ולכן, עדיף שתיעזרו בעורך דין לקניין רוחני וזכויות יוצרים כדי לנסח חוזה מתאים שיוכל להגן עליכם.

גם אם רואים הפרה של זכויותיכם, ראשית תתעדו הכל. עוד לפני שאתם פונים אל המפר בעצמכם בפעם הראשונה, תפנו לעורך דין לקניין רוחני וזכויות יוצרים וזאת כדי שהפנייה שלכם אל המפר תהיה אפקטיבית ולא תפגע בכם וכך לא תעשו טעויות שאולי יהיה קשר לתקן בהמשך.

הפרת זכות קניין רוחני: סימן מסחרי

כדי להגן על סימן מסחרי שלכם, אתם קודם כל צריכים לרשום אותו אצל רשם סימני המסחר. תהליך הרישום הוא טכני מאוד ופשוט אבל בכל זאת עדיף שתתייעצו עם עורך דין לזכויות יוצרים וקניין רוחני כדי שיוכל לבחור מה יקבל הגנה – האם השם יקבל את ההגנה? האם הלוגו יקבל את ההגנה? שילוב? באיזה סוג מוצרים מדובר? האם אפשר בכלל לרשום? כל אלו הם שאלות מכריעות וחשובות כדי שתוכלו להגן על עצמכם בהמשך.

לאחר שרשמתם, ולאחר זמן מה גיליתם שיש הפרה של זכויותיכם, אתם חייבים לתעד בצורה מלאה ואובייקטיבית עוד לפני שאתם פונים לגורם (על מנת שלא יוכל למחוק). עליכם לפנות לעורך דין המתמחה בהפרות זכויות קניין רוחני, כדי שהפנייה שלכם למפר תהיה אפקטיבית.

הפרת זכות קניין רוחני: פטנט

הדבר החשוב ביותר בפטנט הוא עניין הסודיות. אי אפשר לרשום פטנט לא מקורי או לא חדשני. אתם חייבים לשמור על סודיות מרבית כי יכול להיות מצב שמישהו ישמע על זה, ויקדים אותכם ועד לא תוכלו לרשום את הפטנט. עדיף שתפנו לעורך דין לקניין רוחני וזכויות יוצרים כדי שיוכל לכוון אותכם.

לאחר שבדקתם שהכל מקורי, אתם חייבים לרשום את הפטנט על מנת ליהנות מהגנה מרבית. עלות הרישום היא גבוהה יחסית ולכן עדיף להשקיע מעט יותר בהתייעצות עם עורך דין לקניין רוחני וזכויות יוצרים כדי שיוכל לרשום עבורכם את הפטנט וכך תוכלו להימנע מפגמים שיכולים להיגרם אם תרשמו את הפטנט לבד.

במידה ואתם מאתרים הפרה, אתם חייבים לתעד בצורה ראויה את כל ההפרות. עוד לפני הפנייה שלכם למפר, תפנו לעורך דין המתמחה בהפרות זכויות קניין רוחני, וזאת כדי שהפניה הראשונה שלכם אל המפר תהיה אפקטיבית ולא תפגע בכם.