לא פעם אנו שומעים בתקשורת על אנשים המעורבים בהליכים פליליים כתוצאה מעבירות מס כאלו או אחרות. היות בישראל על כל אדם מוטלת החובה לדווח על הכנסותיו לרשות המיסים, כל פעולה שאינה עולה בקנה אחד עם החוק נחשבת לעבירה פלילית הדורשת את התערבותו של מומחה לדבר והוא עורך דין מיסים.
מה תפקידו של עורך דין מיסים ובאילו תחומים הוא מתמחה ?
עורך דין לדיני מיסים צריך להיות מומחה בחוק מיסים ובפסיקות שונות של בתי המשפט בתחום. בין התחומים שעל עורך דין למיסים להכיר הם ייצוג נחקרים, עבירות מס הכנסה, עבירות מע"מ, הלבנות הון, ניירות ערך, עבירות הונאה, עבירות צווארון לבן וכו'. עורך דין לדיני מיסים צריך לתת ליווי משפטי בייצוג בהליכים בבית המשפט ומחוצה לו.
ייעוץ וליווי אישי של עורך דין מיסים במהלך החקירה
בכל מקרה של חקירה פלילית, יש שני צדדים – מי שרוצה להוכיח את העבירה ומי שרוצה להפריך אותה. בדרך כלל הצד החוקר הוא צד מיומן,
אחת הסוגיות המעניינות ביותר בעולם הפסיכולוגיה המשפטית, היא סוגיית השימוש בשירותי עורך דין על ידי חשודים בעבירות פליליות, ובכלל זה בעבירות מס. בכל מקרה של חקירה פלילית, ישנם שני צדדים – הצד שמעוניין להוכיח את דבר העבירה, והצד שמעוניין להפריך אותו. הצד החוקר והתובע הוא צד ממוסד ומיומן, שנוקט בשלל טקטיקות על מנת להטות את היתרון לכיוונו, ובין היתר נוקט בטקטיקות של יצירת אמון מדומה אל מול הנחקר על מנת למנוע ממנו את ההבנה בצורך הקריטי של ייצוג עורך דין פלילי. מבחינת החשוד, הוא זה שאמור להגן על עצמו, ובמקרים רבים הוא גם מאמין שיש לו את היכולת לעשות זאת, שכן הוא לא באמת מאמין שביצע עבירה פלילית.
אם אתם בעצמם זומנתם לחקירה באחת מרשויות המס או במשטרה, או שאתם בכלל חושדים שאדם שאתם מכירים ביצע עבירה, עדיף שתפנו לעורך דין לענייני מיסים שבקיא בחוק ויוכל לספק לכם ייעוץ כראוי לפני כל פעולה שתבצעו. כמו כן, הוא יוכל לנסות להגיע להסדר אל מול עורכי הדין ברשויות המיסים השונות, גם אם הוצא כבר כתב אישום וכמובן אם טרם הוצא כתב אישום ולמנוע זאת, כמובן על ידי הייצוג המתאים. ולכן, זה נכון עבורכם להתייעץ עם עורך דין למיסים כבר מתחילת החקירה עד לתום ההליך המשפטי. ראשית, עורך הדין לדיני מיסים יתן לכם את הידע הנדרש במישור הפלילי ולאחר מכן במישור המקצועי (כולל תקנות המס) וכו'.
איך נכון להתנהל כשנחקרים ?
בשלב החקירה חובה לשקול כל מילה שיוצאת מפיכם. המטרה היא לייצר שיתוף פעולה עם החוקרים אך לא להפליל את עצמכם. כמובן שעדיף שבשלב הזה תתייעצו עם עורך דין לדיני מיסים וכו' על מנת שיכוון אותכם למה מותר לומר ומה לא. יש לציין, הכוונה היא לא לשקר לחוקרים אך לא לנדב מידע שיפגע בכם.
אם כבר זומנתם לחקירה, להלן מס' דברים שעליכם לזכור:
- עוד לפני שהחקירה מתחילה, החוקר חייב להודיע לכם אם אתם נחקרים באזהרה או לא. במידה ואתם נחקרים באזהרה, אתם חשודים והחשיבות של הדברים שתגידו חשובה מאין כמותה. אם אתם לא נחקרים באזהרה, אתם עדים וזהו מצב יותר טוב.
- החקירה יכולה להתבצע כך שאתם עונים תשובות חלקיות בלבד. אך באותה מידה, החקירה יכולה להתבצע עם תשובות מלאות שלכם, גם כאשר אתם מציינים פרטים שלא נשאלתם עליהם. המטרה היא לומר את מה שחשוב.
- אם אתם לא זוכרים משהו, תגידו שאתם לא זוכרים גם אם זה משהו ספציפי או שאתם לא זוכרים את הסיטואציה כולה.
- אם שואלים אותכם על מסמכים מסוימים, חובה להציג לכם את המסמכים ואל תענו מבלי שהציגו לכם. תקראו את המסמכים בפירוט (למרות הלחץ שאתם חווים). אם אתם לא יכולים לענות בצורה בהירה בגלל הלחץ, תגיד שאתה לא יכול לענות ותגיד למה.
- אם אתם מרגישים לא טוב במהלך החקירה (לחץ או מחלה), אתם יכולים לבקש להפסיק את החקירה. החוקר יכול לסרב אך אתם חייבים לוודא שזה יהיה רשום בפרוטוקול ההודעה.
- שום דבר שקורה במהלך חקירה הוא לא מקרי, וכל דבר שאתם אומרים יירשם ויכול לשמש נגדכם. לאורך החקירה החוקר יכול להשתמש בטקטיקות של התחבבות עליכם אך שתדעו שאין לזה משמעות או ערך כלשהו מבחינת החוקר ואתם לא צריכים לרצות את החוקר בכלום.
- אם אתם חשודים (יודעים על ידי כך שהחקירה באזהרה), קיימת לכם חזקה של זכות השתיקה. זכות השתיקה אומרת שאתם יכולים לשתוק במהלך החקירה כולה או בשאלות מסוימות. כמובן שזה לא רק לטובתכם ולזכות השתיקה יש שני צדדים כי מצד אחד אתם לא אומרים שום דבר אך מצד שני זה יכול להראות שיש לכם מה להסתיר וכך להשפיע על ההליך השיפוטי. עדיף להתייעץ עם עורך דין לדיני מיסים לפני כל הליך כזה.
- כאשר החקירה מסתיימת, אתם זכאים לקרוא את סיכום החקירה. תקראו הכל ותעירו אם יש משהו כתוב שלא משקף את מה שקרה בחקירה או שמשהו לא מופיע. אתם יכולים לדרוש מהחוק לתקן, להוסיף או למחוק. החוקר לא חייב לשנות אך הוא חייב לציין זאת בכתב בחקירה ואת ההסבר.
באיזה שלב חשוב לדבר עם עורך דין מיסים ?
גם אם אתם לא בטוחים באיזה שלב אתם צריכים להתייעץ עם עורך דין לדיני מיסים, הכי טוב זה ללמוד זאת מאנשי עסקים או מבעלי הון. אנשים אלו עומדים עם סוללת עורכי דין ולא עושים דבר מבלי להתייעץ איתם. הם מבינים את החשיבות הקריטית של עורך דין בכל פעילות, החל מהדקה הראשונה. ולכן, רק עורך דין לדיני מיסים יוכל לספק לכם הגנה מהדקות הראשונות.
למעשה, ניתן לסכם שתפקידו של עורך הדין למיסים הוא כפול – קודם כל הוא יגן עליכם במישור הכלכלי ומיסוי אזרחי ושנית הוא יגן עליכם במישור הפלילי.
בחקירות מול רשות המיסים, אתם יושבים מול גוף חוקר עם סמכויות חקירה ולכן כל דבר שתגידו יכול לשמש נגדכם כולל אפילו עד לרמת הענישה. עורך דין לדיני מיסים, יסייע לכם בהתנהלות אל מול החוקרים והתביעה בכל המישורים (אזרחי ופלילי), יבדוק נסיבות מקלות, יבדוק את נסיבות המקרה, ינחה אותכם במה מותר ומה אסור לומר וימצא לכם את קו ההגנה הטוב ביותר.